Pestki z malin

Pestki z malinPestki z malin powstają podczas odsiewania suszu malinowego otrzymywanego z wytłoków pochodzących z zakładów przetwórczych produkujących soki owocowe. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe w tym kwas linolowy i alfa-linolowy, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i mają działanie przeciwzapalne. Są źródłem silnych antyoksydantów takich jak polifenole i witamina E, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają odporność. Dzięki swoim właściwościom wspierają zdrowie serca, poprawiają wygląd skóry oraz wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Jak można wykorzystać pestki z malin?

Pestki z malin, podobnie jak pestki z truskawki, mają szerokie zastosowanie zarówno w produkcji żywności jak również kosmetyce. Wykorzystuje się je jako naturalny peeling do skóry oraz do tłoczenia oleju na zimno mającego działanie nawilżające i regeneracyjne. W przemyśle spożywczym stosuje się je jako dodatek do ciast, deserów czy jogurtów.